Posted on

Čemu je namenjen dimnik? Dimnik varno odvaja pepel in pline iz hiše. Dimniki so lahko opečni in zidani ali kovinski in morajo biti pritrjeni na vse kamine, peči ali peči, ki kurijo kakršno koli gorljivo gorivo. Ne glede na material, iz katerega je izdelan vaš dimnik, je pomembno, da je zgrajen pravilno, da preprečite možnost poškodb vaše hiše ali vaše družine. Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri gradnji dimnika. Pri načrtovanju dimnika se seznanite z lokalnimi gradbenimi predpisi.

dimnik

Dimnik mora biti vsaj 90 centimetrov višji od najvišje točke, kjer gre skozi streho posamezne konstrukcije in 60 centimetrov višji od katerega koli dela stavbe ali katerega koli dela. Višji kot je dimnik, boljši je vlek. Dimnik potrebuje tudi vsaj 5-centimetrsko stran od gorljivega materiala, če je vgrajen v ali skozi stene hiše in 2,5-centimetrsko stran, če je zgrajen ob hiši. Odločite se, iz katerega materiala bo izdelan dimnik. Najpogostejši material za izgradnjo dimnika je opeka ali zid, široko pa so na voljo tudi montažni kovinski dimniki. Če gradite zidan ali opečni, boste morali ugotoviti, kako velik bo, da ocenite, koliko opek želite naročiti. Če uporabljate montažnega ali kovinskega, boste morali izmeriti razdaljo od peči ali druge naprave do mesta, kjer izstopa iz hiše.

Za zidane dimnike se običajno zahteva, da imajo stene debele vsaj 10 centimetrov. Standardne dimniške opeke naj bodo v tej debelini. Ugotovite, katere odpadne proizvode bo dimnik odvajal. To bo določilo, ali lahko vaš dimnik odzračuje več naprav ali bo odzračeval samo eno.

Možno je zgraditi dimnike za več naprav in jih povezati z glavnim odvodom dimnih plinov, dimenzioniranih za skupno izhodno moč, pod pogojem, da podrejeni dimniki za posamezne dimnike niso nagnjeni za več kot 30 stopinj od navpičnice in odzračujejo isto vrsto – izdelek. Z drugimi besedami, dimnik za plinsko peč se lahko kombinira z dimnikom za plinsko peč, ne pa tudi za kamin na drva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.