Posted on

Če ne želite doplačevati zdravstvenih storitev, zdravil na recept in medicinsko-tehničnih pripomočkov, potem je dodatno zdravstveno zavarovanje nujno potrebno. V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje urejeno tako, da 70% stroškov zdravstvenih storitev krije obvezno zdravstveno zavarovanje, 30% pa dodatno. Slednje sicer ni obvezno, je pa zato nujno potrebno, če se želite izogniti ogromnim stroškom zdravljenja.

Doplačila za zdravstvene storitve se gibajo med 5% in 90% celotne cene. V primeru, da gre za dolgotrajno zdravljenje in ugotovite, da nimate urejenega dodatnega zdravstvenega zavarovanja, potem vas lahko takšna situacij hitro pripelje v finančno stisko. Ta pa je popolnoma nepotrebna, saj je vse, kar morate storiti, da sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje pri eni od zavarovalnic.

dodatno zdravstveno zavarovanje

Za sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja morajo zaposlene osebe poskrbeti same

Medtem, ko za obvezno zdravstveno zavarovanje poskrbi vaš delodajalec, pa morate za dodatno zdravstveno zavarovanje poskrbeti sami. Sklenete ga lahko pri katerikoli zavarovalnici, upoštevati morate le trimesečno čakalno dobo in trimesečni odpovedni rok, če ste se odločili zamenjavo zavarovalnice.

Višina premije dodatnega zdravstvenega zavarovanja med vsemi zavarovalnicami Triglav, Vzajemna in Generali bistveno ne odstopa in je med njimi zelo podobna. A se vam premija lahko poviša za 3% za vsako polno leto neplačevanja premije, ki je celo permanentno in velja za vse zavarovalnice enako. V izogib temu, poskrbite za pravočasno sklenitev zavarovanja pri katerikoli zavarovalnici.

Kaj pa dodatno zdravstveno zavarovanje za brezposelne?

V primeru, da ste izgubili status študenta ali ste dopolnili 26 let, potem niste več zavarovani po starših. To pomeni, da si morate na najbližji enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje urediti obvezno zdravstveno zavarovanje, na eni od zavarovalnic pa dodatno zdravstveno zavarovanje. Pazite, da zavarovanje sklenete pravočasno, sicer ga boste kasneje lahko sklenili le s trimesečno čakalno dobo.

V primeru, da ste ostali brez službe in ste postali oseba brez prihodkov, potem lahko dodatno zdravstveno zavarovanje uredite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje ali pa na Centru za socialno delo. če imate kakršnekoli prihodke ali pa imate določeno vrednost premoženja, potem boste verjetno morali premijo zavarovanja plačevati sami. To je v največji meri odvisno od višine prihodkov in premoženja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.