Posted on

Kruh brez gnetenja lahko pripravite na zelo preprost način, le da za razliko od klasične priprave kruha pri tem načinu testa ne mesite oziroma ne gnetete. Prednost takšne priprave je, da lahko kruh brez gnetenja pečete vsak dan sproti. Tako boste lahko vsak dan jedli čisto drugačen kruh.

Za kruh brez gnetenja lahko uporabite katerokoli moko. Ta je lahko navadna bela, pirina, riževa ali polnozrnata – izbira je vaša. Pri nekaterih vrstah moke je priporočljivo pripraviti mešanico z osnovno moko, npr. koruzno in ajdovo moko lahko zmešate v razmerju 3:7, s tem da trije deli pripadajo ajdovi oziroma koruzni moki, medtem ko sedem delov celotne mešanice pripada osnovni moki. V primeru ovsene ali ječmenove je razmerje 4:6, ravno tako v korist osnovne moke. Če želite narediti mešanico ržene in osnovne moke je idealno razmerje 1:1. Za pripravo ostalih mešanic mok je najbolje upoštevati proizvajalčeva navodila.

Poleg moke boste tako kot pri klasično pripravljenem kruhu tudi za svoj kruh brez gnetenja potrebovali še ostale osnovne sestavine, torej olje, sol, pecilni prašek in tekočino. Namesto pecilnega praška lahko uporabite tudi vinski kamen, sodo bikarbono ali kvas, lahko svežega ali suhega. Če boste uporabili kvas, je testo potrebno pustiti vzhajati toliko časa, da se njegova velikost podvoji.

Ko ste za vaš kruh brez gnetenja izbrali in pripravili vse potrebne sestavine, jih zmešajte tako, da na 100 g moke dodate žlico olja oziroma maščobe po vaši izbiri, 2 g soli, za noževo konico pecilnega praška in 1 dl tekočine. Pečico segrejte na 180°C. Testo vlijte v namaščen pekač ali ga obložite s papirjem za peko in ga vlijte v model ter ga postavite v ogreto pečico. Pecite približno 30-60 minut, odvisno od velikosti in višine kruha.

Da bo vaš kruh brez gnetenja res edinstven, se prepustite navdihu in eksperimentirajte. Dodate lahko različne tekočine. Navadno vodo nadomestite z gazirano mineralno vodo ali mlekom, kokosovo vodo, rastlinskim mlekom in podobnim, ali pa jih medsebojno zmešate v različnih kombinacijah. Tudi pri dodajanju maščob ste lahko bolj kreativni. Olju lahko dodate različna zelišča, da bo tako pridobilo posebno aromo – npr. rožmarin ali morda čili za tiste bolj pogumne, kurkuma ali bučno olje pa bosta kruhu dodala zanimivo barvo. Namesto olja pa lahko uporabite kokosovo mast, maslo ali celo svinjsko mast. Igrajte se in uporabite svojo domišljijo, pri tem pa upoštevajte, kako bodo tudi ostali različni dodatki, kot so npr. semena ali oreščki, vplivali na končni okus in teksturo kruha.

Način priprave kruha brez gnetenja je resnično preprost, zato ga lahko pripravi res prav vsak, tudi tisti najbolj neizkušeni, saj lahko uporabite sestavine, ki so vam na voljo. Svoj kruh brez gnetenja lahko pred peko tudi okrasite tako, da uporabite šablono ali pa sami iz papirja izrežete želeni motiv v velikosti kruha in ga položite na testo. V gosto cedilce potem stresite malo moke in jo narahlo posujte po papirju, ki bo tako pustil vzorec na testu. Potem papir zelo previdno dvignite in odstranite, tako da ohranite izrisani vzorec. Vaš sveže pečen kruh bo na tak način pridobil prav poseben značaj, saj bo nosil vaš osebni pečat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.