Posted on

V primeru poškodbe zoba ni edina metoda obnove le zalivka, temveč vam zobozdravnik na zob lahko pritrdi tako imenovani onlay. Posnetek, kako se zob pripravi na ta poseg, si lahko ogledate na spletni strani https://www.doktor1a.com/inlay-onlay. Obisk zobarja bo izgledal tako; naprej bo zobozdravnik odstranil karies ali staro zalivko oz. obrabljen del zoba, nato pa vzel odtis ostanka zoba in določil barvo. To bo poslal v laboratorij, kjer bodo izdelali protetičen nadomestek onlay, ki ga bo zacementiral pri naslednjem obisku, do takrat pa vam bo naredil začasno zalivko.

 onlay

Onlay je možno izdelati iz različnih materialov; zlata, keramike, kombinacije keramike in kovine ter kompozita. Najprimernejši material je zlato, vendar je tudi najdražji in manj estetski kot keramika, saj se barvno ne ujema z ostankom zoba. Odličen kompromis je uporaba kombinacije keramike in kovine, saj s tem zagotovimo večjo trdnost, hkrati pa ohranimo estetsko lastnost keramike. Cena je nekoliko nižja kot pri uporabi zlata. Kompozit je primeren le za začasno oskrbo zoba. V povprečju boste za onlay odšteli med 200 do 300 eurov.

Onlay bo zobozdravnik uporabil v primeru, ko je zob preveč poškodovan, da bi lahko uporabil običajno zalivko, ne pa tako zelo, da bi moral narediti prevleko (popolnoma obnoviti cel zob). Priporoča se predvsem za uporabo na mestih, ki jih je težje popraviti, npr. poškodbo med dvema zoboma. Ta protetični nadomestek se bolje prilega ostalemu delu zoba, zato je manjša verjetnost, da se ob robovih naberejo bakterije in pride do kariesa kot pri običajnih zalivkah.

Ne glede na vse dobre lastnosti pa onlay ni primeren za vse paciente; pacient mora imeti vsaj 16 let, ne sme biti nagnjen k škrtanju z zobmi ali kariesu, seveda mora vzdrževati dobro ustno higieno, zob pa ne sme biti preveč poškodovan. Kljub temu ima ta inovativna obnova zoba številne prednosti pred klasičnimi plombami, zato se je pri naslednji težavi z zobmi vredno posvetovati z zobozdravnikom tudi o tej alternativi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.