Posted on

Sto odstotno smo prepričani, da vsak od vas pozna spletno platformo pod imenom YouTube. To je spletna stran oziroma spletna aplikacija, preko katere lahko kdor koli, kadar koli dostopa do več milijard video posnetkov ali pa te same tudi ustvarja in jih s pomočjo le te spletne strani predstavi širši javnosti, oziroma kar celemu svetu.

youtube

Torej, kot smo že rekli, je YouTube spletna platforma, preko katere si lahko ogledujemo ali pa delimo video vsebine, glasbo in tako dalje. 
Sama aplikacija je bila ustvarjena leta 2005, natančneje 23. aprila istega leta. Ustanovitelji so bili Steve Chen, Chad Hurley in Jawed Karim. 

Kaj vse lahko na spletni aplikaciji oziroma na spletni platformi YouTube sploh počnemo?

Na tej spletni aplikaciji oziroma na tej spletni platformi si lahko ogledujemo video posnetke, poslušamo glasbo, gledamo glasbene spote, gledamo filme, trailere za le te in mnogo drugih zanimivih stvari.

YouTuberji 

Kaj so to sploh YouTuberji? To so ljudje, ki se odločijo, da bodo redno ali ne redno na spletno platformo oziroma na spletno aplikacija YouTube objavljali video posnetke s svojo originalno in izvirno vsebino. Ti ljudje imajo lahko čez čas več milijonov sledilcev oziroma naročnikov. Poznamo več vrst YouTuberjev. Tako poznamo na primer YouTuberje, ki imajo kanale posvečene “gamingu” oziroma igračarstvu, kjer delijo t.i. “gameplay-e”, ko igrajo neko igrico, zraven pa posnamejo tudi sebe. Poznamo tudi kanale, ki so namenjeni zabavnim posnetkom, kot so “fail-i”, “win-i” in razno razni “prank-i”. Poznamo tudi kanale, ki so namenjeni snemanju reakcij na preostale video vsebine s tega ali katerega koli drugega spletnega mesta namenjenega deljenju in ogledovanju le teh. To je le peščica oziroma so to le nekatere od vrst kanalov, seveda jih je veliko veliko več, vseh pa tudi ne moremo našteti tukaj.

Kako postati YouTuber? 

YouTuber postaneš tako, da ustvarjaš svojo originalno oziroma izvirno vsebino, za katero misliš, da bo zanimiva za gledanje in jo bo gledalo čim več ljudi. Nikakor posnetki ne smejo biti “kopije” ostalih posnetkov na YouTubu. Takšni posnetki so najpogosteje izrbisani ali pa je iz njih odstranjena avdio vsebina. V najhujših primerih je lahko avtor teh posnetkov oziroma kanal, na katerem je bil ta posnetek objavljen tudi odstranjen s te spletne platforme oziroma spl. aplikacije. Ko imamo vsebino, ki ni kopija katere koli druge vsebine, moramo le ustvariti Youtube račun, po tem pa še kanal, na katerega bomo svojo vsebino postavljali, potem pa to le še storimo.

Kako na YouTubu zaslužiti?

Da, prav ste slišali. Preko YouTuba se da tudi zaslužiti, nekateri so zalužili celo bogastvo, nekateri pa ravno toliko, da s tem preživijo. Na Youtubu se zasluži s pomočjo oglasov, katere avtorji video posnetkov vključijo v svojo vsebino. Plačani so glede na to, koliko ogledov ima njihov video, kako dolgo so ga gledali, iz kod so ogledi prišli (iz katere države) in tako dalje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.