Posted on

Zmerna anksioznost oz. občasno doživljanje tesnobe je normalen del življenja. Tukaj si preberite kako si pomagati pri tesnobi. Vendar imajo ljudje z anksioznimi motnjami pogosto intenzivno, pretirano in vztrajno zaskrbljenost in strah pred vsakodnevnimi situacijami. Huda anksioznost pogosto vključuje ponavljajoče se epizode nenadnih občutkov intenzivne tesnobe in strahu ali groze, ki dosežejo vrhunec v nekaj minutah, katerim rečemo napadi panike. Ti občutki tesnobe in panike ovirajo vsakodnevne aktivnosti, jih je težko nadzorovati, so nesorazmerni z dejansko nevarnostjo in lahko trajajo dolgo časa. Lahko se izogibate določenim krajem ali situacijam, da preprečite te občutke. Simptomi se lahko začnejo v otroštvu ali najstniških letih in se nadaljujejo v odrasli dobi.

anksioznost

Primeri anksioznih motenj vključujejo generalizirano anksiozno motnjo, socialno anksiozno motnjo, specifične fobije in ločitveno anksiozno motnjo. Lahko imate več kot eno anksioznost. Včasih je tesnoba posledica zdravstvenega stanja, ki zahteva zdravljenje. Ne glede na obliko tesnobe, ki jo imate, vam lahko zdravljenje pomaga. Pogosti znaki in simptomi tesnobe vključujejo občutek živčnosti, nemira ali napetosti, občutek bližajoče se nevarnosti, panike ali pogube, povišan srčni utrip, hitro dihanje, potenje, tresenje, občutek šibkosti ali utrujenosti, težave s koncentracijo ali razmišljanjem o čem drugem razen o trenutnih skrbeh, težave s spanjem, težave s prebavili, težko obvladovanje skrbi in želja po izogibanju stvarem, ki sprožijo tesnobo.

Agorafobija je anksioznost, pri kateri se bojite in se pogosto izogibate krajem ali situacijam, ki bi lahko povzročile paniko in se počutili ujete, nemočne ali osramočene. Anksioznost zaradi zdravstvenega stanja vključuje simptome intenzivne tesnobe ali panike, ki so neposredno posledica telesne zdravstvene težave. Generalizirana anksiozna motnja vključuje vztrajno in prekomerno tesnobo in zaskrbljenost zaradi dejavnosti ali dogodkov – tudi običajnih, rutinskih težav. Skrb je nesorazmerna z dejanskim stanjem, težko jo je nadzorovati in vpliva na vaše fizično počutje. Pogosto se pojavi skupaj z drugimi anksioznimi motnjami ali depresijo.

Panična motnja vključuje ponavljajoče se epizode nenadnih občutkov intenzivne tesnobe in strahu ali groze, ki dosežejo vrhunec v nekaj minutah. Morda imate občutek bližajoče se usode, težko dihanje, bolečine v prsnem košu ali hitro, utripajoče ali razbijajoče srce. Ti napadi panike lahko vodijo do skrbi, da se bodo ponovili, ali izogibanja situacijam, v katerih so se zgodili. Vsekakor vam pravi strokovnjak lahko pri vsem pomaga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.