Posted on

Večina lastnikov spletnih strani pozablja na eno izredno pomembno dejstvo: kako pomembna je optimizacija spletnih strani. Če ste stran uspešno oblikovno in vsebinsko uredili, poskrbeli za varnost in hitrost nalaganja, potem je zagotovo sedaj pravi čas, da stran še dobro optimizirate.

Optimizacija spletnih strani

Pravzaprav se optimizacija spletnih strani začne že na začetku pri načrtovanju ključnih besed. To so tiste besede, katere uporabniki največ krat uporabijo, ko iščejo informacije na Googlu. Višje kot se pojavite, bolje je za vas. Statistike govorijo, da prvi trije organski zadetki prinasejo cca 50% strank. Čisto na vrhu na Googlovem iskalniku so najprej razvrščeni oglasi, potem pa se razvrščajo zelo dobro SEO optimizirane spletne strani. Ključne besede, ki jih ljudje pogosto iščejo in nimajo preveč konkurence, je dobro uporabiti kot URL naslov. Torej, če veste, katere besed se pogosto iščejo, potem preverite ali domensko ime, ki je najbližje ključni besedi ali celo enako, še prosto. Takšno ime domene zakupite. Primer, da imate vulkanizerstvo in želite postaviti spletno stran, ki ponuja storitev menjavo pnevmatik, potem je po raziskavah iz Google Analytics dobra ključna beseda vulkanizerstvo. Najbrž je ta domena že zasedena, zato besedi vulkanizerstvo dodajte še ime podjetja.

Drugi korak je tako imenovana on-site optimizacija, ali notranja optimizacija. Tukaj je potrebno slediti kar nekaj navodilom. Najprej je pomembna vsebina, ki naj bo čim bolj koristna in dovolj dolga, vsebuje naj primerno količino ključnih besed. Potem je pomemben naslov podstrani, URL naslov in meta opis. Vse to je tisto, kar se v Googlovem iskalniku najprej vidi.

Ko imate opravljeno notranjo optimizacijo, potem se pa lotite bolj zahtevne zunanje ali off-site optimizacije. Ta predvsem zajema pridobivanje zunanjih linkov. To je izredno obširna tematika in jo je težje opisati v nekaj besedah. Ključnega pomena je, da neka dobra spletna stran objavi članek o vaši vsebini in nekje pri vrhu besedila dodeli link na vašo spletno stran. Načeloma velja, več kot imate takšnih zunanjih linkov, bolje vas bo ocenil Google. Tukaj seveda veljajo neka pomembna navodila, saj z zunanjo optimizacijo lahko naredite vaši spletni strani več škode kot koristi.

Za zaključek predlagam, da se za dobro opravljeno optimizacijo obrnete na strokovnjaka, ki bo sledil vsem pomembnim pravilom in vašo spletno stran sčasoma postavil med prve zadetke na Googlu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.