Posted on

Imate občutek bolečega ali vnetega grla? Vas zanima, na kakšne načine si lahko pomagate pri teh težavah? Obiščite farmedica.si, kjer si lahko preberete vse o teh težavah, načinih zdravljenja in vsem, kar vas zanima.

Predvsem v zimskem času se pri veliko ljudeh pojavi boleče grlo, lahko pa se pojavi tudi vneto grlo. Najpogostejši simptomi bolečega grla so praskanje ali neprijetno skelenje v grlu, pekoč občutek v grlu, težje požiranje, bolečine pri govorjenju in podobno. Tako imenovano vnetje žrela spremljajo predvsem bolečine pri požiranju hrane, vneto grlo pa se običajno kaže še s simptomom hripavega glasu. Pekoče žrelo je lahko tudi znak virusnih ali drugih infekcijskih bolezni.

Pri vnetem grlu ločimo akutno in kronično obliko vnetja. Akutno vnetje lahko povzročajo virusi ali bakterije, pri čemer je za virusno obolenje značilno, da so prisotne bolečine v grlu, občutek tujka v žrelu ali pa občutek suhe sluznice. V tem primeru boste težko požirali hrano, telesna temperatura bo nekoliko povišana, slabo se boste počutili in ves čas vas bo sililo na kašelj. Pri vnetju, ki ga povzročajo bakterije pa so težave običajno še nekoliko hujše.

Kako lahko pozdravite vneto grlo? Predvsem lahko lajšamo simptome, ker pa gre za vnetje, je jemanje sinteznih zdravil nesmiselno. Pomagate si lahko z naravnimi zdravili, kot so na primer smrekovi vršički, gozdni lišaji in podobno. Lahko pa tudi preventivno skrbite za to, da ne bo prišlo do bolečega ali vnetega grla. Najpogostejši vzroki, zakaj do tega pride so namreč pogost stik z obolelimi, razdraženost dihal zaradi kajenja, prašnih delcev ali česa drugega, preobremenitev glasu zaradi preglasnega govorjenja in podobno. Če se boste tem situacijam poskusili izogniti, boste manjkrat deležni bolečega grla, ki je včasih zelo neprijetno.

Obisk zdravnika pri bolečem ali vnetem grlu običajno ni potreben, če pa se stanje po treh dneh ne izboljša ali se celo poslabša, če imate težave z dihanjem, visoko vročino ali kaj podobnega, pa ga le obiščite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.