Posted on

Vas skrbi kožno znamenje, ki ga imate že od otroštva ali pa se je pojavilo šele zdaj? Bi se želeli prepričati, da ni nevarno ali ga celo odstraniti? Odstranjevanje znamenj je danes zelo enostavno, hitro in neboleče, zato se za to odloča vse več ljudi.

Kožna znamenja imamo vsi ljudje, razlika je le v tem, da jih imajo nekateri več kot drugi. Gre za povsem običajne kožne tvorbe, ki v večini primerih niso nevarne, v redkih primerih pa je znamenje rakavo in ga je zato treba čim prej odstraniti, da se prepreči širjenje rakave tvorbe na druge dele telesa.

Odstranjevanje znamenj poteka na napotnico, kar krije ZZZS, v nekaterih ambulantah pa lahko to storitev koristite tudi samoplačniško. Ljudje se za odstranitev znamenj odločajo iz različnih razlogov – eni bi jih radi odstranili, ker se jim zdi, da vpliva na njihov videz in jim zato zbija dobro samopodobo, drugi se naročijo na odstranitev znamenj, ker jih ta motijo pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, nekateri znamenja odstranijo, ker gre za potencialno rakave tvorbe … Odstranjevanje znamenj poteka lasersko ali kirurško. Laserski poseg je neboleč, hiter, varen, neinvaziven in zelo učinkovit način. Kirurško odstranjevanje pa ima daljšo tradicijo in poteka pod lokalno anestezijo.

Dermatologi odstranjujejo znamenja, ki so moteča ali nevarna. Vse spremembe, ki bi lahko bile nevarne, vedno pošljejo na nadaljnje preiskave, ki povedo več o tkivu. Kirurška odstranitev znamenja poteka v ambulanti. Pri tem dermatolog/kirurg zareže v globino in okolico kožnega znamenja, pri čemer izreže tudi del zdravega tkiva. Rano na koncu zašije tako, da je kar se da nevidna. Tudi tu so, tako kot pri vsaki operaciji možni določeni zapleti oziroma neželeni učinki, ki pa so v določeni meri odvisni tudi od vašega zdravstvenega stanja in izkušenosti dermatologa. Gre predvsem za pooperativno krvavitev, daljše celjenje rane, morebitne okužbe ali kaj podobnega, a če upoštevate vsa navodila, ki vam jih dermatolog da po posegu, so možnosti za zaplete skoraj nične.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.