Posted on

Zobobol ali bolečina v zobovju so jasen znak, da je nekaj z zobmi narobe in bolečine so lahko neznosne, zato poiščite pomoč tukaj. Lahko se pojavi tako v samem zobu, kot tudi ob njem v obzobnem tkivu (dlesni). Zobobol je bolečina, ki jo je težko prenašati in se z njo še težje spopadati. Zobobol po navadi zaznamo kot bolečino skelenja in kljuvanja. V veliko primerih zobobol izgine hitro, v drugih primerih zobobol traja dalj časa ali pa se ponavlja v intervalih. Najpogostejša posledica zobobola je neustrezna ustna higiena in neredno obiskovanje zobozdravnika.

 zobobol

Zobobol – najpogostejši vzroki: Karies, kopičenje gnoja, ki se nahaja v korenini zoba ali okrog njega, poškodba ali zlom zoba, poškodovana plomba, vnetje ali druge bolezni dlesni, vnetje zobnega živca, zaradi izraščanja modrostnega zoba, pomanjkanje ustne higiene in razpadajoči delčki hrane med zobmi.

Poznamo več vrst zobobola: blaga ali huda, občasna ali stalna in ostra ali utripajoča bolečina. Najpogostejši vzrok za zobobol pri odraslih je vnetje zobnega živca, ki je posledica kariesa. Težava pri tem je, da v začetni fazi karies po navadi ne pripelje do zobobola, saj sklenina ni povezana z zobnimi živci. Posledica globokega kariesa je tudi granulom, pri katerem občutimo močen zobobol, granulom je vnetje okoli konca zobne korenine.

Pri zobobolu pomaga spiranje ustne votline z zelišči, spiranje ustne votline s fiziološko raztopino, hladni obkladki, klinčki, česen, itd. Za lajšanje bolečine lahko uporabimo tudi aspirin.

Da pa bi se izognili zobobolom, je pomembna zdrava prehrana s čim manj sladkorja, katera pospešuje razmnoževanje bakterij. Po vsakem obroku je potrebna temeljita ustna higiena, tako zob, kot tudi dlesni, da ne pride do zobobolov. Priporočljiva je uporaba mehke zobne ščetke, ki ne poškoduje dlesni in zobne sklenine. Ko so zobje temeljito očiščeni je potrebno po predelih, kjer ne pride zobna ščetka, očistiti z zobno nitko. Zobobol je huda nadloga, zato redno obiskujte zobozdravnika in skrbite za zobno higieno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.