Posted on
Rezervoarji za deževnico so zelo uporabni za gospodinjstva in kmetijstvo ter poslovne stavbe. Različni
rezervoarji za deževnico zbirajo deževnico in jo hranijo za uporabo kot sanitarno vodo ter za zalivanje in napajanje živali. Na ta način boste prihranili zelo veliko za plačevanje dajatev za vodo in pa pripomogli boste k temu, da se ohranja podtalniška pitna voda, ker je ne boste porabili preveč. Tako je poleti ne bo zmanjkalo za pitje. Vedno več ljudi uporablja rezervoarje za deževnico v te namene in zato je oskrba s pitno vodo vedno boljša iz leta v leto.

rezervoarji za deževnico

Rezervoarji za deževnico so lahko plastični, kovinski ali betonski. Odvisno je, za kaj jih potrebujete. Za zbiranje deževnice za gospodinjstvo se ponavadi uporabi plastičnega, v katerega se lahko namestijo tudi filtri in iz deževnice lahko naredite trudi pitno vodo. Običajno so v zemlji poleg stavbe ali pa v kleti, da je voda hladna in primerna tudi za pitje, da je ne osvetli sonce, ker se lahko naberejo kakšen bakterije.

Kmetijski rezervoarji za deževnico so lahko zelo veliki in so narejeni velikokrat kot betonske škatle ali valji, ker se potrebuje res veliko vode za zalivanje nasadov, vrtov in za napajanje živali. Največkrat so ob hlevih, ki imajo velike strehe, s katerih se voda zbira v rezervoarje, ki so lahko pod zemljo ali tudi nad zemljo, vendar precej redko.

Zelo uporabni so tudi majhni 1000 litrski rezervoarji za deževnico za zalivanje vrtov, katerih lahko več povežete med seboj, jih dodajate ali odvzemate po potrebi. Dobro je, da niso nad zemljo, vendar velikokrat so, voda s segreje in takrat ne smete zalivati. Počakati je treba do ranega jutra, ko je voda hladna in rastline tudi. So pa tudi večjih dimenzij, če bi radi imeli le eno cisterno za vodo s strehe.
Kako velik rezervoar boste potrebovali, je odvisno od vaših potreb in želja, kaj hočete oskrbovati z deževnico. Če boste napajali vso sanitarniško vodo, od kopalnice in stranišča, pralnega stroja in kuhinje do tega, da vodo pijete, boste potrebovali vsaj 8000 litrski do 15000 litrski rezervoar. Če ga boste imeli za kmetijstvo, pa nad 20000 obvezno, drugače bo premalo vode, še posebej med sušnim delom sezone.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.